Chirurgie
Door de jarenlange ervaring en de vele bijscholingen is het uitvoeren van chirurgische ingrepen één van onze grootste troeven. Naast de kleine ingrepen kan u hier dan ook terecht voor meer gespecialiseerde operaties. Graag plannen we voor u een gesprek in om de operatie vooraf grondig te bespreken en al uw vragen te beantwoorden. Na een chirurgische ingreep wordt er een controle ingepland om het herstelproces en de wondgenezing goed op te volgen.
U kan bij ons terecht voor:
- Sterilisatie en castratie
- Chirurgie meklkliertumoren
- Chirurgie van de lever, nieren, milt, darmen, maag en andere inwendige organen
- Chirurgie van de huid (wegnemen tumoren, wondzorg, reconstructie van de huid na ernstige letsels, …)
- Chirurgie van de geslachtsdelen: baarmoederontsteking, penisamputatie, prolaps baarmoeder, preputium correcties
- Verwijderen van blaasstenen
- BOS operaties bij kortsnuitigen waarbij de neusgaten gecorrigeerd worden en het zacht gehemelte ingekort wordt.
- Keizersnede
- Orthopedische chirurgie: kruisbandoperaties (TTA rapid, imbricatie), patellaluxaties, heupkopresecties, botfracturen, teen-, staart- en pootamputatie, …
- Oogchirurgie: entropion, ectropion, cherryeye, cornealetsels, ooglidtumoren, kraakbeeneversie van het derde ooglid, enucleatie, reduceren oogbol, …
- Oorchirurgie: totale ablatio, pinnectomie, oorhematoom
Sterilisatie hond
Het steriliseren van een teef heeft veel voordelen. Indien u niet van plan bent om met uw teef een nestje te doen, raden wij aan om ze te laten steriliseren. Ideaal gezien wordt uw teefje rond de leeftijd van 1 jaar gesteriliseerd. Wij raden u daarom aan om uw teefje te laten steriliseren op de leeftijd van 5 à 6 maanden. Indien uw teefje reeds loops is geweest, raden we aan om ze 2 à 3 maanden na de loopsheid te steriliseren.
Wil u graag meer weten over de voor- en nadelen van een sterilisatie klik hier.
Sterilisatie kat
Kattinnen worden gemiddeld rond de leeftijd van 6 maanden voor de eerste keer krols. Dit krolse gedrag kan je herkennen aan het vele miauwen en het meer aanhankelijk zijn.
Wij raden aan om uw kattin daarom te laten steriliseren voor de leeftijd van 4-6 maanden. Hierbij worden de eierstokken van de kattin weggehaald en indien nodig ook de baarmoeder. Bijkomend voordeel van sterilisatie is de verminderde kans op melkkliertumoren en geen kans meer op baarmoederontstekingen. Een nadeel van een sterilisatie is een daling in het energieverbruik, waardoor uw kat meer kans heeft om in gewicht toe te nemen. Om dit te vermijden kan u de hoeveelheid voeding aanpassen na de sterilisatie of overschakelen op speciaal voer voor gesteriliseerde katten.
Castratie hond
Een castratie van de reu kan gebeuren vanaf de leeftijd van 5–6 maanden. Honden worden bij ons meestal enkel gecastreerd indien hiervoor een medische reden of een gedragsreden is. Er kan geen garantie gegeven worden dat de gedragsproblemen oplossen door castratie. Belangrijk hierbij is dat hoe langer het gedragsprobleem al aanwezig is, hoe kleiner de kans is dat het opgelost raakt door de hond te castreren.
Er kan uiteraard ook voor castratie gekozen worden om ongewenste nestjes te voorkomen. Indien een reu en een teef samenleven, is het aangeraden om de teef te steriliseren omdat dit veel meer medische voordelen heeft.
Als belangrijk alternatief voor de operatieve castratie bestaat er chemische castratie. Hierbij wordt er een klein implantaat onder de huid geplaatst waardoor de productie van testosteron tijdelijk wordt stilgelegd (variërend van 6 maanden tot 1 jaar lang). Zodra de chemische castratie is uitgewerkt, wordt de reu weer gewoon vruchtbaar. Aangezien chemische castratie omkeerbaar is, kan dit gebruikt worden om te zien hoe de reu zich zou gedragen indien hij gecastreerd zou zijn.
Na de castratie moet erop gelet worden dat de reu geen overgewicht krijgt. De reu zal namelijk een lagere energiebehoefte hebben. Het is daarom aangeraden om een voeding te geven speciaal voor gecastreerde honden.
Na de castratie kan ook de vacht van de reu veranderen (pluiziger). Dit wordt eerder gezien bij langharige rassen.
Castratie kater
Katers worden rond de leeftijd van 6 maanden geslachtsrijp. Vanaf dan zullen katers hun territorium beginnen te markeren door urine te sproeien. Niet gecastreerde katers gaan gemakkelijker weg van huis en zorgen voor ongewenste nestjes. Door hun territoriaal gedrag zullen ze vaker in conflict gaan met andere katers met alle gevolgen van dien (vechtwonden, overdracht van kattenaids (FIV) en kattenleucose (FeLV)).
Door de kater te castreren, wordt dit territoriaal gedrag voor een groot deel afgeremd en indien de kater tijdig gecastreerd is, zal het sproeien ook meestal wegblijven.
Na de castratie moet er op gelet worden dat de kater niet verdikt. Over het algemeen zal een gecastreerde kater namelijk meer willen eten terwijl de voedingsbehoefte juist kleiner is. Het is daarom aangeraden om de kater na de castratie voeding te geven speciaal voor gecastreerde katers met een lager energiegehalte.
Melkkliertumoren bij hond en kat
Melkkliertumoren, ook wel borstkanker of mammatumoren genoemd, zijn de meest voorkomende tumoren bij de hond. Bij de hond is ongeveer 50% kwaadaardig. Bij de kat zijn melkkliertumoren zeldzamer en is maar liefst 90% kwaadaardig. Chirurgie wordt in vrijwel alle gevallen van mammatumoren aangeraden. Voorafgaand aan de chirurgie moet er vastgesteld worden of de tumor al dan niet uitgezaaid is. Deze tumoren kunnen o.a. uitzaaien naar de lymfeknopen of de longen. Na het chirurgisch verwijderen van de tumor, kan een patholoog onderzoeken of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren kan aanzienlijk verkleind worden door een teef of kattin vroegtijdig te laten steriliseren.
Het gebruik van producten om de loopsheid/krolsheid te voorkomen of onderdrukken zoals ‘de prikpil’ bij de hond of de pil bij de kat vergroot de kans op het ontwikkelen van mammatumoren. Het gebruik van deze producten wordt dan ook sterk afgeraden! Ook bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat het krijgen van een nestje of het zogen van pups de kans op melkkliertumoren verkleint.
Omdat melkliertumoren ontwikkelen onder invloed van vrouwelijke hormonen, adviseren we ook om uw dier gelijktijdig te laten steriliseren. Zo proberen we te voorkomen dat er later weer nieuwe tumoren zouden ontstaan.
Orthopedische chirurgie
Is uw hond of kat mank? Dan is uw huisdier bij ons in goede handen. We hebben reeds vele jaren ervaring in de orthopedie. We zullen uw huisdier grondig onderzoeken en indien nodig zullen we ook even naar buiten gaan om uw dier in beweging te bekijken. Soms zal er geadviseerd worden om een foto te nemen of een gewrichtspunctie te doen. Met ons direct digitaal röntgentoestel zijn de foto’s binnen enkele seconden klaar.
Aangezien er bij ons in de praktijk een orthopedisch chirurg aanwezig is, kunnen de meeste orthopedische operaties bij ons in de praktijk uitgevoerd worden.
Een veel voorkomende oorzaak van manken bij honden is een gescheurde kruisband.
Een van de nieuwere operatietechnieken om een gescheurde kruisband te behandelen is de TTA Rapid. Hierbij wordt een titanium cage gebruikt om de stabiliteit van het gewricht te herstellen.
Deze methode heeft vele voordelen:
- Weinig complicaties in vergelijking met de oudere technieken.
- Voor het implantaat wordt een hoogwaardig titanium gebruikt, wat zeer stevig is.
- Zeer goede resultaten.
- Snelle revalidatie.
"Met alle geduld en liefde voor uw huisdier zorgen"
BOS operaties
Wat is BOS?
Luchtwegobstructie bij kortsnuitigen oftewel brachycephaal (kortsnuitig) obstructief syndroom (BOS). De schedel van deze honden is veel korter dan die van normaalsnuitige honden waardoor de weke delen in een te kleine ruimte zitten. Dit resulteert in te nauwe ademhalingswegen. Typische rassen met dit probleem zijn de Engelse bulldog, Franse bulldog, mopshond en pekinees. De bemoeilijkte ademhaling is vooral het gevolg van te nauwe neusgaten en een te lang zacht gehemelte. Sommige honden hebben ook een te nauwe luchtpijp.
Symptomen:.
- Moeilijke, snuivende en snurkende ademhaling
- Braken of kokhalzen
- Sterk verminderd uithoudingsvermogen
Een vroegtijdige operatie is aangewezen omdat deze aandoening levensbedreigend kan zijn.
Het brachycephaal obstructief syndroom komt ook voor bij de kortsnuitige kat (bijvoorbeeld Persische kat en Britse korthaar).
Hoe behandelen we BOS?
Door middel van een operatie worden zowel de neusgaten als het zacht gehemelte gecorrigeerd. Uw hond of kat zal hierdoor gemakkelijker kunnen ademhalen waardoor de levenskwaliteit en het uithoudingsvermogen verbeteren. Ook het voorkomen van overgewicht is erg belangrijk.
Keizersnede
Omdat we één van de eerste praktijken in de omstreken waren die zich toegelegd heeft op de voortplanting, hebben we een jarenlange ervaring opgebouwd in het uitvoeren van keizersnedes. Soms kan een teef/kattin niet via de natuurlijke weg bevallen en is een operatie noodzakelijk. Het is zeer belangrijk bij een keizersnede om op het juiste tijdstip in te grijpen zodanig dat de pups/kittens volledig ontwikkeld zijn en dat de longetjes voldoende rijp zijn. Bij teven kan dit tijdstip bepaald worden door het meten van de progesteronwaarde in het bloed.
De verdoving van de teef/kattin is door onze anesthesist op punt gezet waardoor deze vlot wakker wordt na de operatie en waarbij de pups/kittens zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de narcose. Hierdoor is er veel minder kans op puppy/kittensterfte.
De pups/kittens worden op temperatuur gehouden in onze couveuze totdat de teef/kattin wakker is en de zorgen terug op haar kan nemen.
Na de geboorte worden de pups/kittens onmiddellijk nagekeken op aangeboren afwijkingen.