Zit je met vragen?
Bekijk eerst deze lijst met veelgestelde vragen, het kan goed zijn dat je vraag onmiddellijk beantwoord is.
Voor spoedgevallen neemt u contact met ons op.
Maandag tot vrijdag van 8u30 tot 19u00
Zaterdag van 9u00 tot 12u00
Wij werken enkel op afspraak zodat we steeds voldoende tijd en aandacht aan iedere patiënt kunnen besteden.
Wij houden steeds ruimte vrij in onze agenda voor spoedgevallen.
Een huisbezoek is zeker mogelijk. Bijvoorbeeld voor het laten inslapen van uw huisdier in een vertrouwde omgeving of indien u geen vervoer heeft. Toch raden wij aan om naar de praktijk te komen indien mogelijk omdat daar alle apparatuur, materiaal en medicijnen voorhanden zijn.
Wij doen huisbezoeken tot 15km.
Nee, hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Wel adviseren we om op voorhand even te bellen of mailen zodat we kunnen nakijken of uw bestelling op voorraad is en deze voor u aan de kant kunnen zetten.
Bent u op zoek naar een nieuwe pup/kitten? Dan geven we graag advies bij de aankoop van uw nieuwe viervoeter. Eerst en vooral is het belangrijk dat u een ras kiest dat past in uw gezinssituatie. Kies altijd voor een nestje bij mensen thuis of bij een goede hobbyfokker. Ook kan u een hond of kat adopteren. Deze dieren wachten ook op een tweede kans…
Als u dan na lang wachten eindelijk trotse eigenaar bent van uw schattige pup/kitten, kan u bij ons terecht voor al uw vragen en de opvolging van de gezondheid van uw huisdier.
Graag nodigen wij u en uw pup/kitten uit om met ons kennis te komen maken op een zo aangenaam mogelijke manier.
Er wordt ruim tijd genomen om onderstaande aandachtspunten te overlopen:
- Opvoedkundige tips, zindelijkheid
- De belangrijke socialisatieperiode
- Gezonde voeding
- Chip
- Vaccinaties/titeren
- Preventie parasieten
- Verzekering
Met al onze zachtheid en liefde zullen we daarna uw harige baby grondig onderzoeken en controleren op aangeboren afwijkingen. Er zal ook een kleine verrassing klaarstaan voor uw pup/kitten omdat hij dit dan ook wel verdiend heeft na een bezoek aan de dierenarts.
Cavia: 38-39°C
Hamster: 36-38°C
Hond: 38-39°C
Kat: 38-39°C
Konijn: 38,5-39,5°C
Muis: 36-38°C
Rat: 37,5-38,5°C
Kip: 40,6-41,5°C
Een kitten of pup ontworm je de eerste keer op een leeftijd van 2 weken, nadien elke 14 dagen tot de pup/kitten een leeftijd van 8 weken heeft bereikt. Vanaf een leeftijd van 8 weken ontworm je elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vanaf een leeftijd van 6 maanden is vier keer per jaar ontwormen voldoende. Indien je kat nooit buiten komt dan volstaat het om je kat 2x per jaar te ontwormen. Let wel op dat als uw kat/hond vlooien heeft deze ook steeds ontwormd moet worden omdat de vlo lintwormeitjes meedraagt.
Aan deze drie voorwaarden moet men steeds voldoen om wettelijk naar het buitenland te kunnen reizen met uw huisdier:
– Europees paspoort nodig.
– Gevaccineerd zijn tegen rabiës minimum 21 dagen voor vertrek, tenzij de vaccinatie nog geldig is.
– Identificatie via chip of tatoeage.
LET OP: extra eisen kunnen verschillen per land! Soms moet er een gezondheidsverklaring of een ontworming extra gebeuren. Je kan dus best de website van de federale overheidsdiensten raadplegen: Klik hier
Bescherm ook uw dier goed voor de parasieten die voorkomen in het land van uw bestemming. Zoals bijvoorbeeld de zandvlieg of teken die zeer ernstige ziekten kunnen overbrengen. Gaat u naar Zuidoost-Europa, dan moet u rekening houden met de hartworm. U kan best ontwormen op dag van thuiskomst + nogmaals een maand na thuiskomst. Indien je reis langer duurt dan 28 dagen: maandelijks op bestemming + dag van thuiskomst + maand na thuiskomst.
Elke kennel of pension kan verschillende vereisten hebben, dus informeer ook ALTIJD bij het pension! Voor de hond adviseren wij om zeker te enten tegen hondenziekte en kattenziekte. De vaccinatie voor kennelhoest is verplicht in elk pension. Je kan vaccineren tegen kennelhoest door middel van een injectie, neusdruppels of druppels voor in de mond. Ook hier hebben bepaalde pensions een voorkeur voor het ene of het andere. Indien uw hond over de grens op pension gaat is een Rabiës vaccinatie verplicht. We adviseren ook zeker om uw hond goed te beschermen tegen vlooien en wormen tijdens en na zijn verblijf in het pension.
Hoelang op voorhand moeten we laten vaccineren?
De meeste vaccins moeten enkele weken vooraf gegeven worden. MAAR ook dit kan verschillen van pension tot pension, dit kan je best dus best even navragen bij het pension. De vaccinatie voor kennelhoest via de neusdruppels zou al na enkele dagen werkzaam zijn.
Elke kennel of pension kan verschillende vereisten hebben, dus informeer ook ALTIJD bij het pension! Voor de kat adviseren wij om zeker te enten tegen niesziekte, kattenziekte en eventueel ook voor leucose. Bescherm uw kat ook zeker tegen de vlooien en wormen.
Hoelang op voorhand moeten we laten vaccineren?
De meeste vaccins moeten enkele weken vooraf gegeven worden. MAAR ook dit kan verschillen van pension tot pension. Dit kan je best dus best even navragen bij het pension.
Je hond/kat moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat je hond/kat de laatste keer eten mag krijgen de avond voor de operatie (=ongeveer 12 uur voor de operatie) . Na dit tijdstip mag de hond/kat niet meer eten, water drinken mag wel nog. Indien een hond/kat niet nuchter is, is er een verhoogd risico op misselijkheid en braken tijdens de narcose of tijdens het ontwaken waardoor er kans is op verslikking. Een KONIJN mag NOOIT NUCHTER zijn voor een operatie!
- De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren wordt zeer klein, zeker als de teef gesteriliseerd wordt voor de eerste loopsheid.
- De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren is 0,5% indien de teef werd gesteriliseerd vóór de eerste loopsheid.
- Geen kans meer op een baarmoederontsteking.
- Geen kans meer op tumoren (en cystes) van de eierstokken en baarmoeder.
- Geen loopsheid meer, dus geen bloedverlies, ongemak of gedragsveranderingen meer bij uw teef.
- Geen kans meer op een ongewenste zwangerschap.
- Geen last meer van schijndracht waarbij men gedragsveranderingen, verlies van eetlust, nestdrang en melkproductie kan zien.
Rammelaar: castreren vanaf 4 maanden, Voedster: vanaf 5 maanden. De voedster laten we steriliseren om baarmoederproblemen op latere leeftijd te voorkomen (baarmoederontsteking, baarmoederkanker). Bij bepaalde rassen ontwikkelt 80 procent van de konijnen boven de 4 jaar baarmoederkanker. Bij problemen met sproeien is het aangewezen om het mannetje te castreren, ook al zit hij alleen. Een konijn mag NOOIT NUCHTER zijn voor een operatie! Je geeft best ook wat van de eigen korrels en hooi mee om je konijn zo snel mogelijk terug te laten eten na operatie. Een ander konijnenvriendje mag altijd meekomen omdat dit de stress kan verminderen.
Dit is niet normaal. Als een hond of kat braakt, is er iets mis in de spijsvertering. Dit kan veroorzaakt worden door iets verkeerd te eten, een vreemd voorwerp ingeslikt, een voedselallergie, een maag-darmontsteking of een ernstig inwendig probleem. Wanneer je hond/kat meerdere malen gebraakt heeft, raden we aan om contact op te nemen met een van onze dierenartsen.
Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Voedingsprobleem, wormen, andere parasieten, stress gebonden, maar diarree kan ook ten gevolge van ernstige inwendige problemen voortkomen. Dus u laat uw dier best wel even nakijken en breng eventueel ook al een staaltje stoelgang mee zodat we dit even kunnen onderzoeken.
Voordelen sterilisatie hond
- De kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren wordt zeer klein, zeker als de teef gesteriliseerd wordt de leeftijd van 1 jaar.
- Geen kans meer op een baarmoederontsteking.
- Geen kans meer op tumoren (en cystes) van de eierstokken en baarmoeder.
- Geen loopsheid meer, dus geen bloedverlies, ongemak of gedragsveranderingen meer bij uw teef.
- Geen kans meer op een ongewenste zwangerschap.
- Geen last meer van schijndracht waarbij men gedragsveranderingen, verlies van eetlust, nestdrang en melkproductie kan zien.
Nadelen sterilisatie hond
Een nadeel van een sterilisatie is een daling in het energieverbruik, waardoor uw hond meer kans heeft om in gewicht toe te nemen. Om dit te vermijden kan u de hoeveelheid voeding aanpassen na de sterilisatie (tot zelfs 20% minder) of overschakelen op speciaal voer voor gesteriliseerde teven.
Zeer zelden zien we dat er na sterilisatie bij honden incontinentie ontstaat. Incontinentie is in het overgrote deel van de patiënten perfect te behandelen met medicatie.
De vacht van de langharige rassen kan soms wat veranderen. Ze krijgen soms een pluizige vacht.
Bij overmatig drinken zou het kunnen dat je hond/kat een probleem heeft van de lever, nieren, bijnieren, suikerziekte of een ontsteking heeft van de baarmoeder. Om juist te weten wat er scheelt kan er best een afspraak gemaakt worden. We raden ook aan om een staaltje urine op te vangen en mee te brengen naar de praktijk, je mag hiervoor op voorhand een potje komen ophalen.
Je kan dit ontsmetten met isobetadine. Het tekenhoofdje zal na een tijdje loskomen uit de huid. Wanneer je er niet gerust in bent kan je uiteraard altijd een afspraak maken om dit te laten nakijken. Een teek die nog in zijn geheel vast zit dient u wel te proberen te verwijderen. Lukt dit niet, dan mag u altijd contact opnemen zodat wij u hiermee kunnen helpen.
Een vaccin zorgt voor de aanmaak van antistoffen tegen een bepaalde ziekte. Het ene dier zal een betere weerstand opbouwen dan het andere dier. Kennelhoest wordt veroorzaakt door meerdere virussen en bacteriën. Het kennelhoestvirus kan je vergelijken met het griepvirus bij mensen, hier geeft vaccinatie ook geen 100% bescherming. Ook zien we soms dat heel jonge dieren of erg oude dieren een slechtere immuniteit opbouwen. Ook al heeft uw hond maar een gedeeltelijke immuniteit kunnen opbouwen zal hij/zij niet zo ziek worden van het virus dan de niet gevaccineerde dieren.
Dieren met pijn, hebben de neiging om ander gedrag te vertonen. Vaak zijn ze stiller en hebben ze minder eetlust. Anderen vinden dan weer geen rust en willen bijvoorbeeld niet gaan neerliggen. Typisch bij katten is veelvuldig likken ter hoogte van de pijnlijke plaats, hierdoor kan er dan een plek ontstaan met minder beharing. Ook grommen en blazen zien we soms bij het aanraken van bijvoorbeeld de pijnlijke plaats. Zowel hond als kat kunnen zich gaan wegsteken en afzonderen. Pijn dient altijd behandeld te worden. U mag daarom altijd contact op nemen wanneer u twijfelt of uw dier pijn heeft.