Weetjes

De hond heeft zintuigen waar wij jaloers op zijn.

Iedereen weet dat honden beter kunnen horen dan wij, maar dit geldt niet voor alle soorten geluid. Voornamelijk de geluiden met een hogere toon of heel stille geluiden kunnen honden veel beter waarnemen dan de mens.

De neus van de hond is iets waar wij alleen maar van kunnen dromen. Waar wij mensen slechts een schamele 5% van onze hersenen gebruiken om te ruiken, benut de hond maar liefst 35%! Geen wonder dat een hond niets liever doet dan de hele dag aan alles snuffelen.

Tot slot mogen we de hond zijn ogen niet vergeten. Wij als mens zien kleuren in combinaties van rood, blauw en groen. Het kleurenpalet van de hond is eerder beperkt waardoor ze in combinaties van geel en blauw de wereld zien. Maar zij maken dit ruimschoots goed doordat zij veel sneller beweging opmerken en veel beter in het donker kunnen zien!

Hond Zintuigen Hoogstraten
Zintuigen Kat Hoogstraten

Maar ook onze kat heeft unieke eigenschappen!

Mijn kat heeft prachtige ogen in het donker.
Dat onze katten beter zien in het donker dan wij, dat hebben we allemaal al ondervonden. Zij hebben onder andere een extraatje meegekregen van moeder natuur. Zij bezitten namelijk over een tapetum lucidum, een laagje ‘reflectoren’ . Deze laag weerkaatst het weinige licht waardoor het de retina nogmaals kan passeren. Katten hebben dus 7 keer minder licht nodig dan wij om iets in het donker te zien. Dit laagje geeft hen eveneens die mooie groene of gouden ogen in het donker.

 

Kopjes geven, meer dan affectie alleen.
Onze katten laten zien dat ze graag bij ons zijn, ze geven ons kopjes en beginnen te spinnen. Maar ze geven ook kopjes aan de zetel, de tafel en noem maar op. Aan de mond zitten namelijk enorm veel geurklieren. Door hun mondhoeken ergens langs te wrijven laten ze hun eigen geur achter. Ze laat haar geur bij ons achter voor sociaal gedrag, wat dus enorm lief bedoeld is. De spullen in huis krijgen dan weer kopjes omdat ze deze wil markeren. Zo voelt ze zich veilig!

Een gezonde voeding voor uw konijn.

Een gezonde voeding van een konijn bestaat voor 80 procent uit hooi of gras. Let wel op als uw konijntje nog nooit gras heeft gekregen, raden we wel aan om dit geleidelijk op te bouwen. De overige 20 procent zijn groenten, kruiden, een beetje droogvoer (korreltjes) en af en toe een stukje fruit.
Mais, noten, bonen, granen, erwten, chocolade haver en zaden geeft u best niet aan uw konijn.

Gezonde Voeding Konijn Hoogstraten
Giftige Planten Dieren Hoogstraten

Deze planten zijn giftig voor dieren.

Sommige planten zijn giftig voor dieren. Meestal gaat het om dezelfde giftigheid als bij mensen. Lelies vormen daar een uitzondering op. Hun bloemen, blaadjes en stuifmeel zijn erg giftig voor katten. Meer info over giftige planten via deze link.

 

Deze voedingsstoffen zijn giftig voor uw hond.

Chocolade
Bevat theobromine wat zeer giftig is voor honden en kan leiden tot hartritmestoornissen en zenuwsymptomen.
Witte chocolade bevat bijna geen theobromine en is daarom zo goed als ongevaarlijk.
Melk- en zeker pure chocolade bevatten wel gevaarlijke hoeveelheden van deze stof.
Om te weten welke hoeveelheden schadelijk zijn voor uw dier kan u volgende pagina van het antigifcentrum raadplegen

Alcohol
Dieren kunnen alcohol veel slechter afbreken dan mensen en zijn hierdoor gevoeliger voor de toxische werking ervan.
Overmatige opname van alcohol door uw huisdieren kan (zoals bij mensen) leiden tot braken, bewustzijnsverlies en zelfs sterfte.

Avocado
Avocado’s bevatten de stof persine dewelke bij onze huisdieren kan leiden tot ernstige maag-darmproblemen (braken, diarree).

Noten
Sommige soorten van noten kunnen vergiftigingsverschijnselen bij huisdieren veroorzaken. In het bijzonder macadamianoten, walnoten, pistachenoten en pindanoten kunnen maag-darmklachten veroorzaken maar ook zenuwschade en spiertrillingen.

Rozijnen en druiven
Honden kunnen reeds bij opname van kleine hoeveelheden rozijnen of druiven ernstige nierschade oplopen.

Zoetstof (Xylitol)
Deze zorgt voor een ontregeling van de suikerspiegel waardoor een ernstig suikertekort kan ontstaan. Dit kan leiden tot verzwakking/epileptische aanvallen en zelfs sterfte.

Uien en uienfamilie (look, bieslook, prei, lenteui,..)
Uien en aanverwanten veroorzaken bloedarmoede bij huisdieren en zijn dus sterk af te raden.

Tomatenplanten
Rijpe tomaten zijn NIET giftig, onrijpe tomaten en andere delen van de tomatenplant zijn WEL giftig.

Aardappelen
Zowel rauwe als gekookte aardappelen zijn te vermijden bij katten en konijnen. Rauwe aardappelen zijn giftig voor alle diersoorten, ook voor mensen.

Rabarber
Giftig voor alle huisdieren, ook voor konijnen! Veroorzaakt stoonissen in de calciumregulatie en kan spierkrampen en botproblemen tot gevolg hebben.