Fokbegeleiding

Fokbegeleiding hond

Een mooi en gezond nestje begint met een goede voorbereiding en opvolging van uw teef.
Wij hechten daarom ook veel belang aan de gezondheid van uw teef alvorens we samen met u deze weg naar nieuw leven inslaan. Zo adviseren we om bij bepaalde rassen vooraf enkele screenings uit te voeren om erfelijke afwijkingen uit te sluiten. (bv. officiële heupfoto’s, elleboogfoto’s, een hartscreening en een oogonderzoek, … ).

Voortplanting Hoogstraten

We zullen uw teef tijdens een klinisch onderzoek nakijken van kop tot teen. Een goed vaccinatiebeleid en preventie van parasieten/wormen zijn ook van groot belang.  Ook zullen we aandacht besteden aan een gezonde voeding tijdens de dracht, maar ook zeker na de geboorte van de pups voor een goede melkproductie. Als uw teef dan loops komt, raden wij aan om vanaf dag 7 van de loopsheid langs te komen om progesteron te bepalen. Omdat we een eigen labo in huis hebben, weten we de resultaten binnen het uur. Daardoor kunnen we het beste dektijdstip zeer nauwkeurig bepalen.

Voor de dekking nemen we een vaginaal uitstruikje om abnormaliteiten of infecties op te sporen. We adviseren om teven net na de dekking en 2 weken voor de bevalling te vaccineren voor Herpes. Dit om abortus of puppysterfte te voorkomen. Naast een gezonde teef is ook een fertiele reu noodzakelijk. Tijdens een spermaonderzoek bekijken we de kleur, volume, concentratie, beweeglijkheid en afwijkingen van de zaadcellen.

Indien een natuurlijke dekking niet lukt kan u bij ons terecht voor een kunstmatige inseminatie (KI). Vanaf dag 21 na de dekking zijn de vruchtzakjes zichtbaar op echo. Op dag 26 kunnen we de hartjes zien in de kleine vruchtjes. Dit mooi moment kunnen we ook vastleggen op een filmpje wat u dan nadien ook via mail thuisgestuurd krijgt. Met echo kunnen we al wel een schatting maken van het aantal pups. Maar weet u graag het exacte aantal pups dan kan u een röntgenopname laten maken vanaf dag 54.

Wij staan u graag bij tijdens de geboorte van de pups als er iets niet vlot verloopt. We voeren een keizersnede uit als er ernstige geboorteproblemen zouden optreden. De pups die bij ons in de praktijk geboren worden zullen de eerste zorgen krijgen in onze couveuze.

Voor een goede begeleiding van uw hond in aanloop naar een nestje, kan u bij ons terecht voor een vruchtbaarheidspakket. Vraag aan onze dierenartsen/assistenten hierover meer info. 

"De collega’s zeggen dat ik een zesde zintuig heb"

Fokbegeleiding kat

Wie houdt er niet van een nestje pluizige kittens? 

Het is belangrijk dat uw lieve viervoeter in optimale gezondheid verkeert voor er aan een nestje begonnen wordt. Daarom is een gezondheidscontrole vooraf zeker geen overbodige luxe. 

Hieronder vindt u alvast een overzicht van enkele belangrijke testen voor de gezondheid van kattin en kater:

Fokbegeleiding Hoogstraten

FIV/FeLV, ofwel kattenaids en kattenleucose: Deze aandoeningen worden enkel overgedragen door  rechtstreeks contact tussen besmette dieren. Toch is het belangrijk om dit voor elke dekking te laten controleren om de verspreiding van deze virussen te voorkomen, zelfs indien uw kat geen contact met andere katten heeft. Deze ziekten kunnen namelijk lange tijd sluimerend aanwezig zijn. Ook is zowel de eigenaar van de kater als de kattin hierdoor zeker dat er door de dekking geen besmetting zal worden overgedragen. De test gebeurt met enkele druppels bloed en wordt bij ons in de praktijk uitgevoerd zodat u hiervan snel het resultaat weet.

Bloedgroep: Katten hebben net als mensen verschillende bloedgroepen (A, B en AB). Belangrijk is om voor de dekking de bloedgroep van zowel kater als kattin te kennen. Wanneer de bloedgroep van kater en kattin niet overeenkomt kan het zijn dat dit voor problemen gaat zorgen bij de pasgeboren kittens.

Erfelijke aandoeningen: Bij de kat zijn verschillende erfelijke aandoeningen bekend zoals PKD (polycystic kidney disease), PRA (progressieve retina atrofie), HCM (hypertrofe cardiomyopathie), … Voor veel van deze aandoeningen bestaat gelukkig ofwel een genetische test, ofwel kan hiervoor gescreend worden door middel van  echografie of bloedonderzoek. 

Giardia: Dit is een darmparasiet, die in de darmen van een volwassen kat aanwezig kan zijn zonder symptomen te veroorzaken. Kittens krijgen wanneer besmet vaak wel last van erge diarree, waardoor het ook aangeraden kan zijn van via een stoelgangstaal op voorhand hiervoor te screenen. Dit gebeurd best op een mengstaal van drie opeenvolgende dagen, daar deze parasiet vaak niet elke dag in de stoelgang terug te vinden is.

Wanneer alle voorbereidingen achter de rug zijn worden kater en kattin samengebracht wanneer de kattin krols wordt. Dekkingen bij katten verlopen doorgaans op een natuurlijke manier.

Vanaf 21 dagen na de laatste dekking kan via een echografie gekeken worden of de kattin drachtig is. Ook kan dan een eerste inschatting worden gemaakt van het aantal kittens. Vanaf 26 dagen na de laatste dekking kunnen ook de hartjes van de kittens in beeld gebracht worden.

Het exacte aantal kittens kunnen we bepalen door 1 week voor de verwachte werpdatum een röntgenfoto te maken. Dit kan wel geruststellend zijn om te weten dat alle kittens geboren zijn en dat er zeker geen kitten achter zou blijven. 

Na een draagtijd van gemiddeld 60 tot 67 dagen zullen de kittens geboren worden. Meestal kan de moederpoes dit zonder problemen. Indien er toch geboorteproblemen zouden voordoen is een keizersnede soms noodzakelijk. 

Maak uw afspraak

Dierenartsen A Plus maakt gebruik van een online afsprakensysteem.
U kan via deze link ook de medicatie en voeding voor uw huisdier bestellen.

Let op!
Indien een gewenst tijdstip niet meer beschikbaar is, neem dan telefonisch contact met ons op.
Wij houden steeds plaats vrij voor spoedgevallen.

Online afspraken kunnen niet gemaakt worden voor operaties, röntgen, echo en hartonderzoek.
Hiervoor neemt u telefonisch contact met ons op.

Openingsuren

Afspraken kunnen gemaakt worden van maandag t.e.m. vrijdag van 08u00 tot 19u00 en op zaterdag van 09u00 tot 12u00.

Buiten deze openingsuren is steeds één van onze dierenartsen van wacht en telefonisch bereikbaar voor spoedgevallen.

+32 3/375 97 27